Nyheder

Referat fra kaffem?det.d.2/9 ...

Pulszone-beregner

Teampuls - pulszone - beregner
Beregn dine pulszoner


Pace-tabeller

Teampuls - Pace - tabeller
Pace-tabeller - se dem her


Galleri

Teampuls - Galleri
Se mere klik her


Boston Marathon 2012

 

Uffe Nedergaard
Postet 10/04 2012

 

 
 
 

Uffe ham selv.

Tanken om at løbe marathon i Boston udspringer i drømmen om deltagelse i de 5 majors.
Berlin og New York er vinget af, så Boston står for tur nu. I 09 løb jeg i New York. Det var stort, 45000 deltagere og ikoniske oplevelser med især masser af larm fra de mange tilskuere. I de mange timers venten på Staten Islands sad jeg ved siden af en pige fra Boston. Hendes statement var, at Boston i USA er det største løb. Det historiske løb med 116 års historie, de skrappe kvalifikations krav gør det for amerikanerne til noget særligt. Møder du op med en Boston trøje er du en ”Real star”.
Derfor skulle der søges start nummer til 2012 udgaven. Boston har som alle de andre store marathon løb oplevet en kolossal interesse for start nummer. I 09 var der udsolgt på 90 dage, i 10 tog det 20 dage og endelig i 11 tog det 8 timer. Derfor er der nu indført en ny ansøgnings metode, der skulle sikre de hurtigere større chance for at få et nummer. Du skal kvalificerer dig via en officiel tid der max er 1 år før tilmeldingen åbner. Tiden for min alders gruppe, mænd 50-55, skal være under 3.35. Mandag 10 sept. åbnes der for løbere der er min. 20 minutter hurtigere. Selvom disse løbere er rigtig hurtige, skal de alligevel have 2 dage for sig selv. løbere der er mere end 10 minutter hurtigere, skal være klar ved tasterne 12 sept. Herefter kan alle der har en kvalifikations tid søge start nummer indtil der er solgt 27000 pladser. Her under er der dog puljen til  sponsor nummerer  og rejseselskaber (Marathon Travel). Næste år strammes kvalifikations kravene med 5 min, således jeg skal under 3.30. Derfor var jeg klar ved pc’en onsdag 12. sept. Kl. 18.00. Med min Milano 2011 tid på 3.20 udfyldte jeg de ønskede oplysninger i form af løb, start nummer sluttid og samlet placering. Lagde 225 US. Dollars til betaling og trykkede Enter og med en underlig uforløst følelse lukkede jeg computeren ned. Fredag eftermiddag kunne jeg på netbanken se der var trukket et beløb fra Boston Athletics. 2 uger senere kom den officielle acceptants på mail. Nummeret var hjemme. Nu kunne tankerne gå på fly tider, hotel og vel også lidt på træningen.
Ved vort eget ½ Marathon 4. sept. 11 havde jeg et dårligt løb med krampe 3 gange. Sidste gang 150 m før mål med helt 2 helt låste bag lår i minimum 1 minut. Konen og ældste sønner var vidner så det var rigtig surt. Dagen efter landede jeg på hælen efter et hoved stød 3 minutter inde i en oldboys fodbold kamp med en stikkende smerte i anklen /Akillessenen. Ud af kampen og med en fast beslutning om 3 ugers total løbs og fodbolds pause. Efterårets plan om marathon løbet fra Nice til Cannes blev revurderet. Lejlighedsvis smerter i lænden, anklen og en sovende fornemmelse i højre fod udsatte beslutningen. Efter pausen blev træningen skåret ned både i tid og hastighed. Den rastløshed vi alle har når kroppen ikke vil som hjernen var der hele tiden. Vejle Ådal ½ maraton 23 sept. blev testløbet for deltagelse i Alpes de Maritimes maraton 20 nov. 11. Efter et forsigtigt udlæg fandt jeg et par lyserød Kolding løbere der angav tempoet i lang tid. De sidste 5 km. var der så mere speed i benene så sluttiden var tilfreds stillende med ny PR på 1.33.15. Så tilmeldingen til Nice blev sendt.
Nice maraton var en blandet oplevelse. Et fantastisk smukt løb i 20 graders varme med Rivieraens smukke vand til venstre langs hele ruten og synet af sneklædte Alper ved kig over venstre skulder. Duften af hav og de smukke Sydfranske byer husker jeg stadig med stor glæde. I 2012 løbes det 4 nov. så det kunne være et fælles løb for Teampuls, jeg satser selv på at deltage igen. Selve løbet var for mig et rigtig dårligt løb, pga. smerter i lænden på de sidste 15 km måtte jeg slå over i langsomt tempo for at fuldføre.
Erfaringen fra Nice og forsatte smerter i lænden ved turene op af ” Knuds bakke” af sted kom diverse overvejelser om træningen frem mod Boston. Træningsmængden indtil nytår blev neddroslet meget. I stedet blev det til en del ture i svømmehallen sammen med min kone. Dette gav ingen ryg belastning og stadig nogen konditions træning, især når man svømmer så ringe som jeg gør. Core træningen efter vores træningsture har jeg ikke deltaget i da det ikke passer i familiens tidsramme. Da ryg træningen tydeligvis ikke var god nok kun ved løb, fulgt jeg med min kone til Loop cirkeltræning. Jeg har så gennem hele vinteren flittigt trænet alle muskel grupperne gennem de 14 maskiner Loop systemet består af.
Samtidig har Restitutions løbene været en fælles løbe tur afsluttet med Loop træningen. Godt familiært og for ryggen en klar forbedring.
Fra nytårs skiftet var der 15 uger frem til Boston maraton 16. april. Jeg er glad for teampuls løbeprogrammerne da de giver super struktur på træningen. Jeg har fulgt de ugentlige trænings pas som det har passet med arbejde, møder og familiens aftaler. Herud over har jeg indlagt lidt ekstra træning således jeg i jan. Løb 4 gange om ugen, i feb. 5 gange og i marts mere end 5 gange. Kilometer mængden har arbejdet sig op fra 40-45 km til op imod det dobbelte. Jeg har afholdt mig fra superlange ture på mere end 2 t. Min søn er løbe træner ved Fitness dk. sponsorerede start nummer til Danisco cuppens 5 løb. Jeg skal så senere lave et oplæg om den sidste uges forløb (kost, væske, søvn toilet besøg mm ) op imod deres fælles mål ,som er Københavns maraton. Løbene i Danisco cuppen løbe jeg dagen efter en af vores sædvanlige lange lørdags ture, men forsøgte konsekvent at løbe i ½ marathon tempo for ikke at brænde helt ud. En del fredage er jeg løbet hjem fra arbejde og indlagt et lille ekstra interval efter 10-20 -30 sec trænings princippet. Personligt synes jeg dette sæt er en god måde, at få hård hurtig træning uden du er smadret bagefter.
 I vinterens løb har jeg været i udlandet 2 gange. Uge 7 i Florida med 4 * 2000 m interval træning på programmet. En tur langs molen rundt om Key West, er nu sjovere en den tilsvarende tur 14 dage senere i sne og blæst i Aarhus. Dog er det lettere når der er andre der hjælper med tempoet. Anden tur gik til Rom og begge steder var det rart at komme i de korte bukser og tage en lang tur på sightseeing.
Tekstmind ½ maraton 18 marts var mit test løb. Måske var det truende regnvejr grunden til jeg skyndte mig i mål i ny PR på 1.31.30. Nu er nedtrapningen startet og alt virker OK. Lidt spænd i højre bag lår og fornemmelsen af, at være træt er eneste gene. Jeg oplever altid disse symptomer og tanker i den sidste uge op til et løb, men det altid anderledes når løbet skydes i gang.
Boston Marathon starter med et fald de første 7 km, så her gælder det om ikke at bruge for mange kræfter, disse skal bruges ved bakkerne fra 25-32 km. Efter 32 km. kommer den berygtede Heartbrake Hill som stiger 40 m. over en ½ km. Eftersigende skulle der være et pige College midt på bakken, hvor der uddeles kys og kram som skulle mindske smerterne. De næste 5 km ned af bakke skulle derimod ikke være nogen stor fornøjelse . De til syrede stive lår basser giver ekstra smerte ved nedløbet. Jeg håber på de mange bakker i Marselis skovene har givet nok styrke til, at klarer slagene ved nedbremsningen. Løbet er en til og fra rute, lige som i New York. Du køres tidligt morgen ud på landet til start stedet med de mange gule skolebusser og slutter midt inde i million byen. Rute kan gennemses på Youtube video under Boston maraton på 8 min.
I år er vi 2 puls løbere der tager af sted, jeg selv og Ulrik Roos. Som den stor sportsmand jeg er, har jeg givet ham lidt forspring. Han starter kl. 10 i første gruppe sammen med alle de hurtige. Følg start nummer 289 og link dig på Ulriks blok http://116bostonmarathon.tumblr.com
Ulrik løber efter en tid på sub 2.35. Jeg starter 10.20 i anden gruppe og satser på at få lidt mere for pengene. Min målsætning på 3.22 holder måske ikke helt, men jeg vil starte med km tider på 4.30. Så må vi se hvor langt det holder. Mit nr. er 9769.
Sidste år blev verdens hurtigste maraton løbet i  Boston af Mutai i 2.03.02. Der var en kraftig med vind. Dette sammen holdt med et fald i højde meter på 150 gør at Boston tider ikke anerkendes som officielle rekorder. Jeg vil nu gerne have lidt ryg vind, sol og 14 grader så det ikke er dette der skal bruges som undskyldning. Vejr udsigten tegner fint.
Start dokumenterne er kommet med posten. Fly billetterne er printet ud. Ansøgning om indrejse til USA er sendt og US dollars er indkøbt. Nu skal der spises og drikkes rigtigt, og så skal den bare have fuld skrue mandag den 16. april
Efter løbet.
Hedebølge i april gav det måske varmeste Boston maraton i løb nr. 116.
24 grader kl. 10 ved start og ved middag var der mere end 30 grader i skyggen. Men ruten giver absolut ingen skygge. Fuldt solskin på hele ruten. Historikere snakker om det hårdest B M nogen sinde. arrengørene gav mulighed for at bruge start nummeret næste år fremfor at begive sig ud i varmen. 4000 tog mod dette tilbud, så kun 22000 deltog. heraf fik  ca. 2500 medicinsk behandling efterløbet mod hedeslag, vabler kramper mm. selv afrikanerne klagede over det var for varmt. Sidste års vinder Mutai udgik med krampe og vinder tiden på.2.12 var den langsommere i 30 år. Løbets gennemsnitstid tid blev den næst langsommere i alle årene.

Vi 2 puls løbere havde snakket om at vurderer tingene ude på ruten og lige som alle andre tilpassede vi os forholdene. Alle løbere bruget 20-40 min. Mere end deres normale tid. Ulrik løb  første halvdel i 1.17 men puls mm var så høj at han besluttede at slå over i rolig tempo og afkog på sidstebdel. Jeg løb efter planen til 10 km, herefter roligere og efter 25 hvor bakkerne kommer var det ned at gå på stigningerne. 5 krus vand mm ved hvert depot, 1 til at drikke og 4 over hovedet. Publikum stod med vand, isterningers mm og der var lavet tunneller med brusebad så du kunne blive kølet ned.


Vi kom igennem uden problemmer da vi var velhydrede og tog det roligt så oplevelsen af Boston var OK. Publikum er de mest fanatiske jeg har oplevet. En Lang tunnel af mennesker der skreg hele tiden. Musik hører dunkle meget hertil er der for meget larm fra tilskurrere. Det var hele vejen fra start til mål folk stod og op af den berømte heartbrake Hill var det nærmest som at se en etape i Tour de France.


Herefter løbet må jeg erkende at varmen har givet flere skader en normalt. Muskel smerterne og især ømheden i lår musklerne er voldsommere end det plejervat være. Her til er der kommet skader jeg ikke har prøvet før. Brændvabler under fødderne, forbrændinger på især højre skulder hvor singleten er gået til og forbrænding på indersiden af læberne.


Alt ialt har oplevelsen af Boston Marathon været fantastisk. løbs tiden betyder mindre når du har så mange oplevelser at tænke tilbage på. Flot by, godt arrengeret løb, positive mennesker og superlækkert vejr, at være turist i efterløbet.

 

SideWalk webbureau © - webløsninger og søgeoptimering